www.mhrr.gov.ba

Arhiva 2007

Arhiva 2008


 

Sarajevo, 9. maja.2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović o unapređenju odnosa BiH i Republike Turske razgovarao je u Izmiru sa guvernerom ovog turskog grada Cahitom Kiracom, gradonačelnikom Izmira Azizom Kocaogluom, te načelnikom Općine Izmir-Alacata Muhittinom Dalgicem.

"Tokom ovih susreta, kojima su prisustvovali i članovi Federacije udruženja kulture BiH u Republici Turskoj i počasni predsjednik ove Federacije i počasni konzul BiH Kemal Baysak, posebnu smo pažnju posvetili unapređenju saradnje Pokrajine Izmir i Kantona Sarajevo. Prioritet smo dali kulturi i obrazovanju građana porijeklom iz BIH koji žive u Republici Turskoj", kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima, turski zvaničnici u potpunosti podržavaju kako integriranje bh. građana u zajednice u kojima žive, tako i zadovoljavanje njihovih obrazovnih i kulturnih potreba koje će doprinijeti očuvanju identiteta garađana porijeklom iz BiH koji žive u Izmiru.

Ministar Halilović je u Počasnom konzulatu u Izmiru razgovarao sa predstavnicima udruženja bh. građana o pitanjima iz oblasti obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, te im uručio udžebnike dopunske nastave za djecu u iseljeništvu od prvog do četvrtog razreda.

Predstavnici udruženja su kazali kako će ovaj udžbenik, ali i ostala literatura o povijesti BIH koju im je poklonio ministar Halilović, uveliko koristiti i odraslima, posebno onima koji održavaju kurseve bosanskog jezika.

Ministar Halilović boravi u trodnevnoj posjeti Izmiru na poziv počasnog konzula i predsjednika Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj Kemala Baysaka, uglednog privrednika i bivšeg načelnika jedne izmirske općine, koji neumorno radi na povezivanju gradova i općina u BiH i Turskoj. Već je realizirano desetine takvih kontakata među bh. i turskim gradovima i općinama.

Tokom trodnevne posjete Izmiru, ministar Halilović će obići okolna mjesta Selcuk, Efes i Kusadasi, u kojima živi veliki broj građana porijeklom iz BiH.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 8. maja 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović boravi u Izmiru, na poziv počasnog konzula BiH i počasnog predsjednika Federacije udruženja kulture BiH u Republici Turskoj Kemala Baysaka.

Ministar Halilović i počasni konzul Baysak o proširivanju saradnje BiH i Republike Turske i položaju Bošnjaka koji žive u ovoj zemlji razgovarat će sa guvernerom Grada Izmira Cahitom Kiracom, gradonačelnikom Grada Izmira Azizom Kocaogluom, te načelnikom Općine Izmir-Alacata Muhittinom Dalgicem.

Tokom trodnevne posjete Izmiru, ministar Halilović će obići okolna mjesta Selcuk, Efes i Kusadasi, u kojima živi veliki broj građana porijeklom iz BiH.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 8. maja 2009. godine

SAOPĆENJE

Povodom 8. maja, Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uputio je čestitku Društvu Crvenog krsta/križa BiH, Delegaciji Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH i Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u BiH.
“Humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost principi su na kojima milioni volontera širom svijeta pružaju pomoć ugroženima i afirmiraju humane vrijednosti.

Međunarodni Pokret Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, bez diskriminacije, pruža pomoć svim ranjenicima na ratištima, nastoji spriječiti i ublažiti ljudsku patnju gdje god ona postoji u što su se, u prošlosti mogli uvjeriti mnogi građani Bosne i Hercegovine.

Zbog toga vam još jednom upućujem iskrene čestitke za mnogostruke aktivnosti koje provodite u korist svih ljudi, bez diskriminacije i ograničavanja.

Želim da i u narednom periodu svojim aktivnostima i zalaganjem doprinesete etabliranju humanih vrijednosti u svijetu i pružite konkretnu pomoć svima kojima je ona potrebna”, navodi se u čestitki ministra Halilovića.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 2. maja 2009. godine

SAOPĆENJE

3. maj-Međunarodni dan slobode medija

 

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Safet Halilović uputio je čestitku  novinarima, medijskim kućama i udruženjima novinara u BiH.

„Sloboda mišljenja i izražavanja je jedno od najvažnijih građanskih i političkih prava, a slobodni, nezavisni i nepristrasni mediji jednog društva ogledalo dostignutog stepena otvorenosti i pluralizma.

Iako je BiH zabilježila značajne korake u vezi sa demokratizacijom medijskog prostora, evidentno je da je u posljednje vrijeme sloboda medija u BiH sve više na udaru, da je sve više prijetnji i napada na novinare i medijske kuće i da su sve očitija kršenja radnih prava novinara.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH upozorova da je svaki napad na medije istovremeno napad na temeljno ljudsko pravo na slobodu informiranja sadržano u članu 16 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, navodi ministra Halilović.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom Međunarodnog dana slobode medija upućuje najiskrenije čestitke svim novinarima, medijskim kućama i udruženjima novinara u BiH i izražava zahvalnost za njihov doprinos demokratizaciji društva kao jednog od preduslova pristupanja BiH evropskim integracijskim procesima.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 25. aprila 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i austrijska ministrica obrazovanja, umjetnosti i kulture dr. Claudia Schmied jučer su poslije podne u Beču razgovarali o pitanjima obrazovanja naših građana koji privremeno ili trajno borave u ovoj zemlji.

U Republici Austriji boravi oko 130.000 građana porijeklom iz BiH, od kojih je najveći dio riješio svoj status.

Tokom susreta je rečeno da je nastava na maternjem za djecu bh. građanai organizirana u okviru redovne škole i to zahvaljujući angažiranju i finansijskoj podršci Saveznog ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu Republike Austrije. Za djecu sa područja bivše Jugoslavije određena je jedinstvena nastava na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku. U Republici Austriji je zaposleno 320 nastavnika maternjeg jezika za djecu stranaca, a od ukupnog broja 146 dolazi sa područja bivše Jugoslavije, od čega više od 50 posto iz BiH.

Ministar Halilović i ministrica Schmied su se suglasili da ova nastava može biti unaprijeđena, te da njom treba obuhvatiti što veći broj djece građana porijeklom iz BiH.

„Podržali smo prijedlog ministrice Schmied o bržem integriranju naših građana u austrijsko društvo, ali smo insistirali na naši građani zadrže jezički i kulturni identitet“, kazao je ministar Halilović i predložio intenzivniju saradnju odgovarajući bh. i austrijskih organizacija i institucija u poboljšanju nastave na maternjem jeziku za djecu naših građana.

Ministar Halilović je insistirao i od austrijske ministrice zatražio intenziviranje saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, posebno razmjeni studenata.

„Predložili smo ministrici Schmied organiziranje prakse za bh. studente na prestižnoj Diplomatskoj akademiji u Beču, koja je najstarija obrazovna institucija ovog tipa u svijetu, te intenzivniju saradnju univerziteta u Sarajevu i Beču. Za ovu inicijativu smo dobili razumijevanje i pordšku austrijske ministrice, posebno jer su BiH, u procesu auro-atlantskih integracija, potrebne stotine stučnjaka iz diplomatije i međunarodnog prava“, kazaoa je ministar Halilović.

Tokom razgovora izražena je želja i volja da obje strane predlože konkretne mjere za realiziranje ovih projekata.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 22. aprila 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH oštro osuđuje jučerašnji brutalni fizički napad na nezaštićenu građanku BiH S.M. i novinarku Federalne televizije Vildanu Duran, te se nada da će napadači za ovaj akt nasilja biti primjereno kažnjeni.

Naime, Tasim Kučević, koji je osuđen na 12 godina zatvora za organizirani kriminal, ispred Suda BiH fizički je napao S.M., a novinarka Federalna televizije Vildana Duran fizički je spriječena da napadnutoj ženi pritekne u pomoć.

Zaprepašćujuća je činjenica da se incident dogodio ispred Suda BiH i da niko od prisutnih pripadnika službenog obezbjeđenja žrtvama nije pritekao u pomoć, što se može okarakterizirati kao krivično djelo nepružanja pomoći povrijeđenoj osobi.  
Želimo podsjetiti na značaj ljudskih prava u pravnom sistemu BiH, budući da je i Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama ugrađena u Ustav BiH i kao takva direktno primjenjiva u pravnom sistemu BiH. Želimo posebno istaknuti ljudska prava žrtve, koja su u ovom slučaju grubo prekršena.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 14. aprila 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović tokom zvanične posjete Općini Travnik sa načelnikom ove općine Tahirom Lendom i predstavnicima lokalnih zajednica razgovarao je o pitanjima iz nadležnosti Ministarstva, posebno problemima povratnika, rekonstrukciji stambenih jednica, održivosti povratka, obnovi komunalne infrastrukture, osobito perifernih dijelova Općine.

Ministar Halilović je kazao kako se nada da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH tokom ove godine u potpunosti riješiti problem elektrifikacije nekoliko preostalih sela na području Općine Travnik.

Ministar je, također, posjetio Karaulu, povratničko naselje, koje ima izraženu potrebu za obnovu vodovodne infrastrukture, baš kao i Biljanska dolina i Vlašićki plato.

Tokom razgovara rečeno je da će Općina Travnik ove godine Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH aplicirati sa više projekata samoodrživog povratka. Posebno su zainteresirani za pomoć u obnovi brucelozom uništenog stočnog fonda, obnovu infrastrukture, te nabavku poljoprivrednih mašina i druge projekte održivog povratka.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u 2008. godini izdvojilo 500.000 KM za obnovu stambenih jedinica povratnika Hrvata i Srba na području Općine Travnik.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 7. aprila 2009.

SAOPĆENJE
8. april – Svjetski dan Roma

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku svim Romima u BiH i svijetu.

Bosna i Hercegovina poduzima različite aktivnosti na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštivanje ljudskih prava svih građana i manjina, uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu.

Usvajanjem Strategije BiH za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine, BiH se opredijelila za unapređenje položaja romske populacije i pomoć njihovom bržem uključivanju u društvo.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 3. jula 2008. godine Akcioni plan za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, u čiju je izradu bio uključen veliki broj predstavnika Roma i nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje Dekadi uključenja Roma 2005-2015. godine i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

Na ovaj način stvoreni su veoma važni preduvjeti da sve relevantne institucije intenziviraju aktivnosti kako bi unaprijedili i poboljšali uslove života ove manjinske zajednice u BiH, obezbijedili veći procenat zapošljavanja  Roma, pružili im bolje uvjete stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve pripadnike Roma.
Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadležne vlasti u BiH su planirale sredstva namijenjena rješavanju problema Roma u 2009. godini. Ministarstvo je, putem Vijeća ministara, osiguralo tri miliona KM za implementaciju usvojenih akcionih planova.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada,  rade na ostvarivanju ovih ciljeva.

Kabinet ministra

 

Sarajevo,  2. aprila 2009. godine

SAOPĆENJE

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog zakona protiv diskriminacije.

Koncept jednakosti svih ljudskih bića predstavlja centralni pojam svih temeljnih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, počevši od Povelje UN. S obzirom na to da je u sadašnjem Ustavu BiH naglašen primat ovih konvencija nad svim domaćim zakonima, ovaj koncept ulazi u osnovu Zakona na nivou BiH za zaštitu ljudskih prava građana i promoviranje njihovih jednakih prava i mogućnosti.

S obzirom na suštinsku univerzalnost i nedjeljivost koncepta jednakosti svih ljudskih bića u relevantnim međunarodnim konvencijama, ovaj koncept je tretiran u ovom zakonu kao univerzalan i nedjeljiv na cjelokupnoj teritoriji BiH i osnovni je razlog za donošenje ovog zakona.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Prijedlog zakona protiv diskriminacije odmah uputiti Parlamentu BiH na usvajanje.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 21. marta 2009. godine

SAOPĆENJE

U okviru posjete Štutgartu, gdje ovog vikenda ucestvuje u radu Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (GO SSD), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović susreo se sa predstavnicima grada Štutgarta u kojem živi više od 10.000 građana porijeklom iz BiH. U Njemačkoj, inače, živi više od 157.000 građa porijeklom iz BiH.

Sa predstavnicima grada Štutgarta ministar Halilović je razgovarao o uslovima za održavanje dopunske nastave za djecu bh. građana i organiziranju sedmice kulture BiH u ovom njemačkom gradu do kraja ove godine.

Predstavnici grada Štutgarta zainteresirani su za saradnju sa BiH u oblasti kulture, posebno za bh. film, literaturu, likovnu umjetnost.

Razgovarano je i o inoviranju nekim međunarodnih bilateralnih sporazuma između Njemačke i BiH, posebno iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, te visokog obrazovanja.

Predstavnici dijaspore regije Baden-Virtenberg, ovog vikenda, osim održavanja sjednice GO SSD, pripremili su bogat kulturno-zabavni program za predstavnike dijaspore iz cijelog svijeta i bh. zvaničnike.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 20. marta 2009. godine

SAOPĆENJE

21. mart - Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije

U svijetu, pa tako i u BiH, 21.  mart obilježava se kao Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, a proglasio ga je Generalni sekretarijat UN 1966. godine.

U gradu Sharpeville 21. marta 1960. godine, tokom mirnih demonstracija, južnoafrička policija ubila je 69, a ranila 180 demonstranata, te je ovaj datum proglašen Međunarodnim danom eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije.
Svoje opredjeljenje u borbi protiv svih oblika rasne diskriminacije BiH je ozvaničila ratifikacijom Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, izradom Inicijalnog izvještaja o njenoj primjeni i njegovom prezentacijom pred UN Komitetom o eliminaciji rasne diskriminacije u Ženevi.

S obzirom na to da je etnos, a ne boja kože odlučujući subjekt pripadnosti kolektivitetu, u BiH ne postoji rasna diskriminacija u svom izvornom određenju.
Umjesto nje, na sceni je godinama prisutna etnička diskriminacija, posebno prema povratnicima, koja se ogleda u ostvarivanju prava na zaposlenje, školovanje, stanovanje, penziono i zdravstveno osiguranje.

Također, nepovoljna politička i ekonomska situacija pogodovala je širenju drugih oblika diskriminacije kao što su starosna, spolna, seksualna, obrazovna ili pak diskriminacija u oblasti radno-pravnih odnosa.

Poseban primjer diskriminacije je onaj koji se odnosi na pripadnike romske populacije, kao najbrojnije nacionalne manjine u BiH. Izuzetno teško stanje u kojem se nalaze pripadnici ove manjine, rezultiralo je angažiranjem relevantnih državnih institucija, posebno Ministarstva za ljudska prava iizbjeglice BiH, što je rezultatiralo usvajanjem nekoliko izuzetno značajnih dokumenata.

Ratificirana je Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope iz 2002. godine, usvajen je Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina  2003. godine, te akcioni planovi za rješavanja problema Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve organe vlasti u  BiH da istraju u borbi protiv svih oblika diskriminacije, kao preduvjeta za izgradnju demokratskog društva.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 14. marta 2009. godine

SAOPĆENJE

Kraljevina Danska spremna je pomoći BiH u procesu reformi, ali i intenzivirati aktivnosti koje će poboljšati inače dobar status više od 20 hiljada građana porijeklom iz BiH u ovoj zemlji, rečeno je jučer u Kopenhagenu tokom zvaničnog susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića sa danskom ministricom za izbjeglice, imigraciju i integraciju Birthe Ronn Hornbech i njenim saradnicima.

Ministar Halilović je tokom razgovora insistirao na postizanju sporazuma između BiH i Kraljevine Danske o dopunskom obrazovanju djece bh. građana i dvojnom državljanstvu, te revidiranju Sporazuma o socijalnom osiguranju.

„Trenutno izvan BiH živi više od 1,3 miliona bh. građana i mi podržavamo njihovo integriranje u ta društva, ali smo i dužni voditi računa da njihova djeca ne budu asimilirana. Zbog toga smo tražili od danske ministrice da razmotre mogućnost sklapanja sporazuma o dopunskom obrazovanju za djecu bh. građana u ovoj zemlji“, kazao je ministar Halilović koji je ministrici Hornbech uručio nastavne planove i programe i udžbenik dopunske nastave za djecu u inostranstvu od prvog do četvrtog razreda.

Sagovornici su se saglasili da Sporazum između dvije zemlje o socijalnom osiguranju, preuzet sukcesijom bivše Jugoslavije, treba osavremeniti, posebno u dijelu koji se odnosi na korisnike penzija.

Ministar Halilović je, također, danskoj ministrici predložio intenziviranje saradnje u oblasti visokog obrazovanja, posebno razmjeni studenata i korištenju bogatih iskustava Kraljevine Danske u ovoj oblasti.

„Univerziteti u Sarajevu i Kopenhagenu potpisali su Sporazum o saradnji, ali on nije dovoljno primjenjivan, te smo se saglasili da potaknemo njegovu bolju primjenu“, kazao je ministar Halilović i dodao kako bi veoma korisna bila razmjena studenata diplomatije i međunarodnih odnosa.

Ovaj, prvi susret na ministarskom nivou ocijenjen je veoma korisnim.
Kraljevina Danska spremna je pomoći BiH na putu evropskih integracija, posebno izgradnji kapaciteta za zaštitu ljudskih prava, ali i u pripremi i usvajanju oko hiljadu novih zakona obaveznih za priključenje Evropskoj uniji.

Ministar Halilović danas je razgovarao sa predstavnicima bh. udruženja u Danskoj, prije svega o njihovom položaju u ovoj zemlji,  dopunskom obrazovanju djece, dvojnom državljanstvu i mogućnostima bolje saradnje sa institucijama u BiH.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 5. marta 2009. godine

SAOPĆENJE

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici usvojilo Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH 2009-2011.

Cilj ove strategije je koordiniranje provedbe entitetskih strateških i akcionih planova za borbu protiv nasilja u porodici, radi njihove što efikasnije primjene, naročito ako se uzme u obzir fragmentiranost i neusklađenost zakonske regulative u BiH, te neobjedinjenost statističkih podataka koji se odnose na pitanje nasilja u porodici.
Koliko je važno bilo usvajanje državne Strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici govori podatak da je samo tokom 2007. godine u BiH prijavljeno više od 1.500 slučajeva nasilja u porodici.

Svrha Strategije je da žrtve nasilja budu u središtu interesovanja i zaštite, da se podigne svijest o nasilju o porodici kao društvenom problemu, te da nasilje u porodici predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, kojem se trebaju suprotstaviti sve institucije i pojedinci. Ova strategija obavezuje društvenu zajednicu da ovom problemu da prioritet, iskaže političku volju i osigura resurse i multisektorski pristup.
Državnom Strategijom predviđena je analiza i usklađivanje zakonodavstva u BiH koje regulira oblast nasilja u porodici, ostvaraivanje veće zaštite žrtava nasilja u porodici, senzibiliziranje javnosti za problematiku nasilja i promociju prevencije, te sistematsko prikupljanje, objedinjavanje, obrađivanje i objavljivanje podataka o nasilju u porodici.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 21. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH na posljednoj je sjednici usvojilo Informaciju o novčanim pošiljkama bosanskohercegovačkog iseljeništva.

U Informaciji je navedeno da dosadašnji priliv iseljeničkog novca u BiH ima značajan utjecaj na smanjenje siromaštva i poboljšanje eksternih performansi ekonomije.
Prema podacima Centralne banke BiH, bosanskohercegovački rezidenti su u 2003. godini primili 1,97 milijardi KM novčanih pošiljki zaposlenih u inostranstvu, dok je u 2007. godini prema ovom osnovu u BiH pristigla 2,716 milijarda KM.

Putem banaka i kompanija za transfer novca u 2007. godini dostavljeno je 1,441 milijarda KM, a neformalnim kanalima i lično je uručeno 1,275 milijarda KM.
Ovim doznakama se, osim pomoći stanovništvu BiH u poboljšanju standarda, smanjuje i vanjskotrgovinski deficit zemlje, jer je bh. iseljeništvo novčanim pošiljkama od 2004. do 2007. godine pokrivalo trećinu robnog deficita BiH.
Prema podacima Svjetske banke, koji su korišteni u Informaciji, udio novčanih pošiljki bh. iseljeništva u bruto društvenom proizvodu (BDP) u prosjeku iznosi oko 13 posto, što BiH svrstava na drugo mjesto u Evropi i peto u svijetu.
U Informaciji je navedeno i da je priliv ovih novčanih pošiljki u posljednjih pet godina za 76 posto veći od neto priliva direktnih stranih investicija.

Bosna i Hercegovina ima brojniju dijasporu u odnosu na broj stanovnika i veći priliv novčanih doznaka u odnosu na BDP od svih zemalja u okruženju, a prema procentu visokobrazovanih iseljenika na drugom je mjestu u regiji, odmah iza Hrvatske.

Međunarodne institucije sve veću pažnju pridaju iseljeničkim novčanim pošiljkama i njihovoj ulozi u ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva u zemljama porijekla migranata.

Svjetska banka, Međunarodna organizacija za migracije i Evropska komisija su na konferenciji 2006. godine ukazale da postoji potreba za istraživanjima o migraciji, posebno iseljeničkim novčanim pošiljkama, te potreba za analizom i evaluacijom uticaja ovih novčanih sredstava na razvoj.

Na ovoj konferenciji je zaključeno da, iako su iseljeničke novčane pošiljke privatna sredstva, vlade mogu kreirati odgovarajuće finansijsko okruženje kako bi bili smanjeni troškovi slanja novca, umanjeni rizici za migrante, te ohrabreni dalji transferi i novčane pošiljke usmjerene u proizvodne svrhe.

Usvojivši Informaciju o novčanim pošiljkama bosanskohercegovačkog iseljeništva, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da, u saradnji s predstavnicom međunarodnih institucija (UNDP, IOM, WB), preduzme aktivnosti za izradu studije/istraživanja o pitanju iseljeničkih novčanih pošiljki u BiH i predloži mjere njihovog efikasnog korištenja u razvojne svrhe BiH.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 19. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima jučer je poslije podne primio predstavnike šest boračkih udruženja koji su izrazili zabrinutost zbog mogućeg prestanka rada Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica i blokade u rješavanju nekoliko stotina sporova u vezi sa vojnim stanovima.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, iako u ovom sluačju nema direktnu nadležnost, smatra da Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica treba nastaviti rad, kako bi svi započeti postupci pred Komisijom i Sudom bili okončani u skladu sa zakonom”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, ova komisija je formirana na osnovu Sporazuma između BiH, Federacije BiH i Republike Srspke (RS), te je na temelju ovog sporazuma Komisija radila i donosila odgovarajuće odluke.

“Komisija je potpuno samostalna u donošenju odluka i provođenju svog mandata”, kazao je ministar Halilović.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, zajedno sa Udruženjem boraca “Branioci Bosne” Sarajevo, Udruženjem “Branitelji Sarajeva”, Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Centar, Udruženjem ratnih vojnih invalida Centar Sarajevo, Udruženjem boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Udruženjem boraca “Patriotska liga” Centar, raditi na zaštiti legitimnih prava ove populacije koja su u nadležnosti Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, kojoj treba omogućiti da dovrši započeti rad u skladu sa zakonom i preciziranim mandatom, zaključeno je na sastanku.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 18. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Mješovita komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor na današnjoj je sjednici utvrdila Program rada za ovu godinu i Poslovnik o radu.

Prema Programu radu, Mješovita komisija će 2009. godine raspravljati o dopuni postojećih i učestvovati u predlaganju novih zakona.

Radi se o Zakonu o praznicima (neradni dani za katolike), Zakonu o sigurnosti (nepovredivost mjesta za bogoštovlje i sigurnosnim mjerama u njima), Kaznenom zakonu (sudska istraga protiv crkvene osobe i nepovredivost ispovjedne tajne), Zakonu o prostornom uređenju (gradnja sakralnih objekata), Zakonu o medijima (crkveni mediji i pristup javim medijima) i Zakonu o humanitarnom djelovanju (karitataivne ustanove).

Programom rada za 2009. godinu predviđeno je, također, da Mješovita komisija pokrene inicijativu za sklapanje ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu u oružanim snagama BiH.

Kopredsjedavajući Mješovite komisije ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico ocijenili su da su ovo pitanja koja bi mogla biti riješena tokom ove godine, te da će već polovinom marta, na narednoj, trećoj sjednici Komisije početi konkretna realizacija Programa rada.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 13. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Izvršni direktor Nevladine organizacije altruista za podršku osobama sa umanjenim sposobnostima „Svjetlo“ Haris Čaušević uručio je sinoć ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetu Haliloviću Priznanje za poseban doprinos u 2008. godini.
Čaušević je ministra Halilovića i njegove saradnike upoznao o aktivnosti ove organizacije koje su provedene u oblasti edukacije, sporta, kulture, humanitarnog rada i volonterizma, istraživanja i integriranja u društvo.

O uspjesima koje su postigli, ali i problemima sa kojima se suočavaju ministra Halilovića je upoznalo četvero mladih članova „Svjetla“ Irma, Irna, Emir i Mirsad.
„Mi bismo željeli više radnih mjesta za osobe sa umanjenim sposobnostima, više prostora za naše aktivnosti, beneficije u korištenju prijevoza i liječenju, veće mogućnosti u školovanju“, kazali su mladi članovi „Svjetla“.

Ministar Halilović je, zahvaljujući na uručenom priznanju, informirao Čauševića da je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog osnova za pristupanje UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Opcionalnog protokola.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao predlagač ovog dokumenta, dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a Ministarstvo će, radi implementiranja ove konvencije, uspostaviti Vijeće za osobe s invaliditetom”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, Generalna skupština UN usvojila je ovu konvenciju s Opcionalnim protokolom 13. decembra 2006. godine radi uspostavljanja međunarodnih standarda u vezi s pravima i slobodama osoba s invaliditetom i stvaranja efektivnijeg mehanizma za nadgledanje njihovih prava.

Kabinet ministra

                                                                                               

 

Sarajevo, 3. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je Vijeću ministara BiH Osnovu za pristupanje UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionalnom protokolu, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović tokom razgovora sa delegacijom Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH jučer poslije podne u Sarajevu.

„Nakon ratifikacije Konvencije i Protokola, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će formirati Vijeće za osobe sa invaliditetom, a BiH će biti obavezna izraditi program provedbe ove konvencije“, kazao je ministar Halilović i dodao kako su ova dva dokumenta povezana sa Evropskom revidiranom socijalnom poveljom, što podrazumijeva podizanje standarda zaštite osoba sa invaliditetom.

„Obaveze BiH, nakon pristupanja Konvenciji i Protokolu, bit će izmjene i dopune zakona koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom“, kazao je ministar Halilović.

Predsjednica Upravnog odbora Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Elvira Bešlija, njena zamjenica Milena Obradović i član Upravnog odbora doc.dr. Mirsad Muftić u ime oko 2.500 članova Unije iskazali su zadovoljstvo i nadu da će BiH uskoro pristupiti UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, te zatražili podršku Ministarstva u aktivnostima koje im predstoje, posebno u učlanjenju u međunarodne asocijacije.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 30. januara 2009. godine

SAOPĆENJE

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog Revidirane strategije provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Ranijom Strategijom iz 2002. godine postignuti su dobri rezultati na realiziranju određenih strateških ciljeva, a to je pratila i uspostava i uređenje transparentnog sistema koji je postao garant jednakopravnosti u pristupu pravima iz Aneksa VII svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

U posljednjih dvanaest godina skoro sva zauzeta imovina vraćena je njenim predratnim vlasnicima, od oko 450.000 uništenih stambenih jedinica obnovljeno je 320.000, slobodu kretanja danas uživaju sve osobe, sigurnost povratnika je značajno unaprijeđena.

Međutim, osim ovih i drugih rezultata, ostalo je još dosta toga uraditi kako bi svi građani u BiH u potpunosti uživali nesmetan pristup svim pravima koja su definirana u Aneksu VII.

Radi unapređenja provedbe Aneksa VII, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u konsultacijama sa ostalim ključnim akterima, iniciralo je i uradilo reviziju Strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

.Rad na reviziji bio je podijeljen u deset oblasti koje se odnose na rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika, rekonstrukciju infrastrukture, zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, dovršetak procesa povrata imovine i stanarskih prava, poboljšanje stanja u oblasti zdravstva, školstva, socijalne zaštite, sigurnosti i deminiranja, rada i upošljavanja, uređenje pitanja naknade štete raseljenih osoba i izbjeglica. 

U izradi revidirane Strategije učestvovalo je oko 70 institucija među kojima ministarstva, upravne organizacije, javna preduzeća, entiteti, kantoni, Brčko Distrikt BiH, ali i veliki broj međunarodnih institucija i organizacija, kao i predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, ukupno oko 150 osoba.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, u roku od tri mjeseca nakon usvajanja dokumenta u Parlamentarnoj skupštini BiH, sačini plan završetka procesa održivog povratka za period 2009 -2014. godina s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje, prema usvojenim principima, na području cijele BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, također, u saradnji s entitetskim ministarstvima, sačiniti Akcioni plan za korištenje i ostalih prava iz Aneksa VII uključujući prava na kompenzaciju i pravičnu naknadu za uništenu imovinu za period od 2009. do 2014. godine, s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje za cijelo područje BiH. Akcioni plan  bit će sastavni dio ove strategije. 

Ovo ministarstvo će koordinirati i sve ostale potrebne aktivnosti radi provedbe preporuka iz Revidirane Strategije.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 28. januara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham tokom jučerašnjeg susreta u Sarajevu razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i prioritetima u radu Ministarstva.

Ambasador Tatham je kazao kako njegova zemlja želi u ovoj godini vidjeti napredak u reformskim procesima u BiH koji vode ka članstvu u euroatlantskim asocijacijama.
„Ovo je godina mogućnosti za BiH i Velika Britanija želi pomoći vašoj zemlji da ubrza reforme koje će je povesti putem integracija u Evropsku uniju i NATO“, kazao je ambasador Tatham.

Ministar Halilović upoznao je ambasadora Tathama tokom nastupne posjete o prioritetima u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, među kojima je visoko postavljen proces povratka.

„Osim što je prvorazredno humanitarno pitanje, realizacija Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u narednim godinama značajno bi relaksirala i političku situaciju u BiH“, kazao je ministar Halilović.

Sagovornici su saglasni da je Revidirana Strategija za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, kao sveobuhvatan dokument, dobra osnova za realizaciju procesa povratka u svim njegovim segmentima.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 27. januara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iznenađeno je presudom Okružnog suda  Bijeljina, koji je Fatu Orlović osudio na 30 dana zatvora „zbog ometanja vjerskog obreda, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i fizičkog napada na sveštenika“.

Presuda starici, koja je postala simbol borbe za ljudska prava, sigurno će imati negativnog odjeka među povratnicima u Republiku Srpsku (RS), koji su i danas izloženi različitim oblicima ugrožavanja njihovih prava.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH traži preispitivanje presude Okružnog suda Bijeljina, te od pravosudnih organa RS zahtijeva okončanje dugogodišnjeg spora o izmještanju pravoslavne crkve iz dvorišta kuće Fate Orlović u Konjević Polju.

Kabinet ministra

 

Sarajevo, 26. januara 2009. godine

SAOPĆENJE

27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Generalna skupština UN je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Za datum obilježavanja izabran je 27. januar, dan kada je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu  Aušvic u Poljskoj u kojem je ubijeno više od milion i pol ljudi.

Računa se da je u tom vremenu ubijeno više od šest miliona Jevreja, odnosno trećina svih Jevreja koji su prije rata živjeli u svijetu.  

Okrutnost holokausta nije mimoišla ni nedužne građane BiH. Prema procjenama, samo u Sarajevu u holokaustu je stradalo 9.500 Jevreja, od ukupno 15.000 koliko ih je u to vrijeme živjelo u BiH. Nažalost, ni to nije bila opomena akterima skorašnjih ratnih dešavanja u našoj zemlji kada je, u periodu 1992-1995. godina, na okrutan i zvjerski način stradalo više od 200 hiljada nedužnih bh. građana.

Tragični događaji u posljednjih sedam decenija, prepunih krvoprolića i ratova, koji se pred očima svijeta događaju i danas, potvrda su da snage fašizma i nasilja nisu pobijeđene, te da podsjećanje na holokaust nikada ne smije izgubiti na aktuelnosti.
Prijelaz iz sjećanja u povijest, koja stalno opominje, obaveza je pojedinaca i svake društvene skupine, ali i svih demokratskih država koje su članice UN da zajedno osiguraju međunarodne mehanizme sprječavanja bilo kojeg oblika kršenja ljudskih prava i stradanja nevinih civila. 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje jevrejskog naroda širom Evrope, s osnovnim ciljem da nedužne žrtve nikada ne budu zaboravljene.

Zbog činjenice da se u svijetu, nažalost, još vode ratovi u kojima stradaju nevini civili, ukazujemo na potrebu ulaganja dodatnih napora svih progresivnih snaga u svijetu radi uspostavljanja mira, suživota i demokratije kao najvažnijih civilizacijskih vrijednosti i nasljeđa koje trebamo ostaviti budućim generacijama sa osnovnom porukom da koegzistencija među narodima nema alternativu.

 Kabinet ministra

 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Trg Bosne i Hercegovine 1